Eindelijk eerherstel voor codekraker Alan Turing

Geplaatst op maandag 15 juli 2019 @ 20:16 , 467 keer bekeken

Eindelijk eerherstel voor codekraker Alan Turing

De Britse wiskundige Alan Turing is gisteren postuum in ere hersteld in verband met zijn veroordeling wegens ontucht in 1952. Turing, wereldvermaard vanwege onder meer zijn baanbrekende werk als grondlegger van de moderne computer, pleegde in 1954 op 41-jarige leeftijd zelfmoord.

Redactie 24 december 2013

Alan Turing als 16-jarige op een schoolfoto uit 1928. Beeld afp

Zijn veroordeling was tot stand gekomen op grond van de destijds geldende antihomowetgeving in Groot-Brittannië. Die zou pas in 1967 worden geschrapt. Turing raakte op grond van de veroordeling zijn baan kwijt en werd chemisch gecastreerd door injecties met vrouwelijke hormonen.

Enigmacode
In de Tweede Wereldoorlog was hij voor het Britse leger van onschatbare waarde geweest door het kraken van de Enigmacode, de geheimtaal waarmee Duitse onderzeeboten in de Atlantische Oceaan communiceerden. Daartoe maakte hij gebruik van een elektromechanisch apparaat dat geldt als voorloper van de computer.

Passend eerbetoon
Een aantal vooraanstaande wetenschappers, onder wie Stephen Hawking, heeft jarenlang geijverd voor het eerherstel van 'een van de briljantste wiskundigen uit de moderne tijd'. De Britse minister van Justitie Chris Grayling zei dat het gisteren afgekondigde koninklijk pardon een passend eerbetoon was aan 'een buitengewone man met een briljante geest'. 

Sinds de Tweede Wereldoorlog is in Groot-Brittannië slechts viermaal eerder een koninklijk pardon afgekondigd.

Een Duitse Enigma-ontcijfermachine uit de Tweede Wereldoorlog. Beeld epa

Lees ook:

bron: volkskrant.nl 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: