Recensie HCD

Geplaatst op zondag 28 juli 2019 @ 02:39 , 509 keer bekeken

Alan Turing


Zo briljant als hij was, zo verdrietig was zijn einde. Alan Turing was niet alleen zijn tijd ver vooruit, hij heeft tijdens de oorlog ook wezenlijk bijgedragen aan het ondermijnen van de Duitsers door hun Enigma codes te kraken. Hij heeft als het ware de computer 'geëmancipeerd'. Turing was homoseksueel, en in die tijd was dat strafbaar. Uiteindelijk werd hem de keus gesteld de bak in te gaan, of een chemische castratie. Het lijkt alsof de Britse wetten op dat punt weinig geleerd hadden van de praktijken in Oost-Duitsland, maar dat terzijde.

Algemene rehabilitatie voor Turing kwam pas veel later, zeker nu onlangs het nieuws kwam dat zijn portret op het Britse 50 pond biljet komt te staan, toch gewoon de hoogste denominatie in dat land. Ik had Turing die waardering gegund tijdens zijn leven, want hij stierf - vermoedelijk - aan zelfmoord. Maar zijn levenswerk in dat korte leven is onbetwist.

Het is misschien vreemd dat ik een recensie schrijf over een club waarvan de inkt nog niet droog is. De reden is duidelijk: deze gloednieuwe club voelt nu al als een naslagwerk. Gekozen is voor een neutrale layout, niks flitsends, het zou ook niet anders kunnen bij een thema waarbij een sprekende foto of het leesmateriaal belangrijker zijn dan de vorm. Turing was ook niet op de wereld voor de vorm. Hij had een passie, een missie, en verlangens zoals ieder mens, en dat laatste werd hem niet gegund.

Ik wens Wilma veel inspiratie toe om deze toch al goedgevulde club verder gestalte te geven, en ik kan de cluppers met een gerust hart aanbevelen om er lid te worden, om te lezen dat oorlogen niet alleen met vuurwapens bestreden kunnen worden. Maar vooral ook omdat niets vanzelfsprekend is.

Bedankt Marcel 
Het Clubs Dagblad


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: